20 Οκτωβρίου 2009

Διαφορές Δυτικής καί Ανατολικής Εκκλησίας

του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου ΣΤ΄ (+1881)
«Ουδέν μίσος έχουμε με τους αδελφούς Χριστιανούς της Δυτικής Εκκλησίας, αλλά θέλουμε την αγάπη και επιθυμούμε και εμείς την ένωση περισσότερο από εσάς. Είναι έτοιμη δε, με ανοιχτές τις αγκάλες, η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, να δεχθεί όλα τα παιδιά της και να γίνουμε «Μία Ποίμνη» υπό ένα και τον αυτόν «Ποιμένα», τον Δεσπότη Χριστό, αρκεί να αφήσετε τις διαφορές, που μόνοι σας δημιουργήσατε, οι οποίες είναι οι εξής:
α) Το Εωσφορικό και δόλιο «Πρωτείο» του Πάπα Ρώμης, που στηρίζεται στο ψέμα. Διότι ο Απόστολος Πέτρος, ούτε πήγε ποτέ, ούτε ίδρυσε την Εκκλησία της Ρώμης... (βλ. Πραξ. κη΄ 19-30)
β) Το «Αλάθητον» του Πάπα Ρώμης, που τον κάνει ανώτερο από τις Ιερές Συνόδους.
γ) Το filioque (φιλιόκβε) δηλαδή την προσθήκη που εκάματε στο Σύμβολο της Πίστεως «Ότι το Πνεύμα το Άγιον εκπορεύεται και εκ του Υιού», ενώ η Ανατολική Εκκλησία δογματίζει την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος μόνον εκ του Πατρός, «Το εκ του Πατρός εκπορευόμενον».
δ) Το «ράντισμα» που κάνετε στη Δυτική Εκκλησία, αντί για το «Βάπτισμα» με τρείς καταδύσεις το οποίο κάνει η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος «Μία Πίστις, εν Βάπτισμα» (Εφεσ. δ΄5) και όπως διέταξε ο Κύριος «Πορευθέντες… βαπτίζοντες».
ε) Την υποχρεωτική «αγαμία» του ιερού Κλήρου. Ενώ η Ορθόδοξος Εκκλησία δέχεται ιερείς και διακόνους εγγάμους.
στ) Την Θεία Λειτουργία που κάνετε με άζυμο άρτο. Ενώ η Ορθοδοξία κάνει με ένζυμο.
ζ) Στους πιστούς δεν μεταδίδετε το Σώμα και Αίμα του Χριστού, αλλά τους δίνετε «Όστιες».
η) Μεταβάλατε την εξωτερική αμφίεση του ιερού Κλήρου (αφαιρέσατε το γένι και τα ράσα).
θ) Δέχεσθε το «καθαρτήριο (πουργατόριον) πυρ». Ότι δηλαδή, μετά θάνατον μπαίνουν οι ψυχές και καθαρίζονται σε κάποιον τόπο, όπου καίει το καθαρτήριο αυτό πυρ (Δηλαδή η Δυτική Εκκλησία δέχεται εκτός από τον Παράδεισο και την Κόλαση, τρίτη κατάσταση για τις ψυχές).
ι) Την αλλαγή του Εκκλησιαστικού Εορτολογίου και Πασχαλίου, εξ αφορμής του οποίου, συμπίπτει να κάνετε το Πάσχα προ του Εβραϊκού «Φάσκα», ή εορτάζετε μαζί με το Εβραϊκό, που η Ορθοδοξία θεωρεί απαράδεκτο, διότι πρέπει πάντα να προηγείται το Νομικό «Φάσκα» και να ακολουθεί το Πάσχα των Χριστιανών, όπως καθόρισαν και παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες, και θεσπίσθηκε Συνοδικώς κατά την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.
ια) Εισαγάγατε αγάλματα στις εκκλησίες κατ’ απομίμηση των αρχαίων ειδώλων.
Και πολλές άλλες διαφορές δημιούργησε η Δυτική Εκκλησία, ώστε να αποκοπεί μόνη της από την Ανατολική Ορθοδοξία…
Αλλ’ εάν θέλετε αφήστε όλες τις κακοδοξίες σας και ενσωματωθείτε με την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν της Ορθοδοξίας, από την οποία αποσχισθήκατε και αποκοπήκατε μόνοι σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: