19 Δεκεμβρίου 2009

Οι Εβραίοι που πίστεψαν στον Χριστό

Χειροτονηθείς Αρχιερέας Αιθιοπίας, ο Άγιος Γρηγέντιος και ακμάσας εν έτει 518μ.Χ., κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια με ένθερμο ζήλο για να μεταδώσει την Ορθόδοξη πίστη στη χώρα αυτή την οποία κατοικούσαν χιλιάδες Εβραίοι, παραδομένοι στην πλάνη του Ιουδαϊσμού, έχοντας πολύ πόθο να τους οδηγήσει στην Χριστιανική Αλήθεια. Ο λόγιος Ποιμενάρχης αγωνιζόταν με θαυμαστό τρόπο και μόνον ένας νομοδιδάσκαλος Εβραίος ονόματι Ερβάν φιλονικούσε συχνά με τον Άγιο. Βλέποντας ο Εβραίος ότι νικιόταν από τον σοφότατο Γρηγέντιο, ζήτησε να του δείξει ζωντανό τον Ιησού, να μιλήσει μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι Εκείνος περί του οποίου ομίλησαν οι Προφήτες και τότε θα γινόταν Χριστιανός! Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων Ιουδαίων που φοβόντουσαν να μην γίνει Χριστιανός ο διδάσκαλός τους, ο Άγιος τον ρώτησε με ποιον τρόπο θα ήθελε να πληροφορηθεί γι’ αυτό που ζήτησε και ο Ερβάν του ζήτησε να παρακαλέσει τον Χριστό –εάν υπάρχει- να κατέβει από τον ουρανό και να του ομιλήσει και τότε θα βαπτισθεί. Παρόντος και του βασιλέως της χώρας, πείσθηκε τότε το πλήθος των Εβραίων, ζητώντας και αυτοί από τον Άγιο Γρηγέντιο να τους δείξει τον Χριστό, μη πιστεύοντας ότι θα ήταν δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο, αφού όπως έλεγαν αναμεταξύ τους, είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι πατέρες τους είχαν σταυρώσει τον Χριστό και τον ενταφίασαν. Πως θα τον ανάστηνε τώρα ένας Αρχιερέας των Χριστιανών;
Αποσυρθείς και σταθείς απέναντί τους και προσευχόμενος ο Άγιος με θερμή πίστη, δεόταν μετά δακρύων στον Δέσποτα Κύριο Ιησού Χριστό, να ελεήσει το εσκοτισμένο πλήθος των Εβραίων που το είχε τυφλώσει ο διάβολος, ζητώντας από τον Θεό να εμφανισθεί σ’ αυτούς ώστε να πιστέψουν σ’ Εκείνον τον μόνο Αληθινό Θεό. Τότε έγινε ξαφνικά μεγάλος σεισμός και σημειώθη μεγάλη βροντή προς την Ανατολή, ώστε έπεσαν καταγής όλοι οι παρευρισκόμενοι. Όταν σηκώθηκαν μετά από λίγο, είδαν προς την Ανατολή να είναι σχισμένοι οι ουρανοί και να απλώνεται μία φωτεινή νεφέλη σαν πεδιάδα που άρχιζε από τον ουρανό και έφθανε έως αυτούς. Και τότε εφάνη ο Ιησούς Χριστός, ερχόμενος από τους ουρανούς καθήμενος σε νεφέλη, και σταθείς πλησίον του κόσμου ώστε να βλέπουν όλοι την ωραιότητα καί το κάλλος της ακτινοβολούσας θεότητάς Του! Με φόβο μπροστά σ’ αυτό το φοβερό θέαμα, όλοι οι παρακολουθούντες έμειναν εκστατικοί, οι δε Εβραίοι προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί! Τότε ο Άγιος, απευθυνόμενος προς τον Ερβάν που σιωπούσε, του ζήτησε να πιστέψει ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Θεός. Ακούστηκε τότε η φωνή του Χριστού που διαβεβαίωνε ότι για χάρη της παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου φανερώθηκε σ’ αυτούς, των οποίων οι πατέρες τον σταύρωσαν και ευθύς οι Ιουδαίοι έπεσαν τρομαγμένοι στην γη και όταν σηκώθηκαν μετά από λίγο, ήταν τυφλοί και δεν έβλεπαν, ενώ οι πιστοί Χριστιανοί έβλεπαν τον Χριστό να ανέρχεται στους ουρανούς!
Τότε ο Ερβάν πληροφορήθηκε από τον Άγιο Γρηγέντιο ότι επειδή είδαν τον Θεό με αναξίους οφθαλμούς, γι’ αυτό τυφλώθηκαν και εφόσον βαπτισθούν θα αναβλέψουν. Ο Εβραίος νομοδιδάσκαλος ζήτησε τότε από τον Άγιο να φωτίσει πρώτα τους οφθαλμούς τους να ιδούν και μετά θα βαπτισθούν Χριστιανοί. Ο Άγιος τους είπε να βαπτισθεί ένας Εβραίος και εάν δεν δει το φως του ας μην βαπτισθεί άλλος. Έτσι, πείσθηκαν και αφού ο Άγιος βάπτισε έναν εξ’ αυτών και είδε, ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό, βαπτίσθηκαν μετανοημένοι και με προθυμία ο Ερβάν καθώς και οι υπόλοιποι, κατατασσόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ζητώντας συγχώρεση για την αχαριστία των πατέρων τους που σταύρωσαν τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: