8 Ιουλίου 2010

Η καλλιέργεια της ψυχής μας

Αγίου Ισαάκ του Σύρου
Η άσκηση είναι η μητέρα του αγιασμού. Απ’ αυτή γεννιέται η πρώτη γεύση των μυστηρίων του Αγίου Πνεύματος. Ψυχή πού μολύνθηκε από τα σαρκικά πάθη, δεν μπορεί ν' ανέβει στη Βασιλεία του Θεού, ούτε μπορεί να συναριθμηθεί με τους αγίους. Τα δάκρυα και οι νηστείες δημιουργούν την ομορφιά της ψυχής, πού στόλισμα της είναι οι αρετές...


 Οι θλίψεις και οι στενοχώριες βοηθούν την ψυχή στην πρόοδο την πνευματική και στην απόκτηση των αρετών. Όλοι οι άγιοι πέρασαν από το καμίνι των θλίψεων κι έτσι απέκτησαν τις αρετές.
Ν' αγωνίζεσαι μ' όλες τις δυνάμεις σου, μιμούμενος το πάθος του Χριστού, για να μπορέσεις να γευθείς τη δόξα Του. Γιατί αν σταυρωθούμε μαζί με τον Χριστό καί όπως ο Χριστός, θα δοξασθούμε μαζί Του. Όπως ο Χριστός σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, έτσι κι εμείς πρέπει να σταυρώνουμε τα πάθη μας και τις κακές μας επιθυμίες.
Όποιος περιφρονεί την ανθρώπινη δόξα, αυτός θ' αξιωθεί ν' απολαύσει τη δόξα του Θεού. Για να φτάσει όμως κανείς σ' αυτή την κατάσταση, πρέπει να καθαρίζει συνέχεια την ψυχή του από κάθε σαρκική επιθυμία.
Για να προκόψεις στην αρετή, χρειάζεται να γνωρίσεις τον Θεό καί να Τον αγαπήσεις. Καί θα Τον γνωρίζεις καλύτερα όσο περισσότερο Τον αγαπάς. Πρέπει να σταυρώσεις τα πάθη σου και τις κακές σου επιθυμίες, για να έρθει μέσα στην ψυχή σου η χάρη Του.
Η βάση των αρετών είναι η ταπείνωση. Καί για ν' αποκτήσουμε αρετές, πρέπει πρώτα να βάλουμε το θεμέλιο των αρετών, πού είναι η ταπείνωση.
Πρέπει ν' απαλλαγείς από τα σαρκικά πάθη, για να μπορέσεις να προκόψεις στην αρετή.
Η πρόοδος στην αρετή δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται αγώνας σκληρός για πολλά χρόνια. Πρώτα θα γνωρίσουμε την αρρώστια μας, θα πιστέψουμε ότι είμαστε άρρωστοι πνευματικά, καί μετά θα προχωρήσουμε στη θεραπεία.
Οι Πατέρες διδάσκουν ότι ποτέ στη ζωή μας δεν θα δούμε τον Θεό αν δεν κόψουμε τα πάθη μας. Αυτός είναι ο σωστός καί μοναδικός τρόπος για να πλησιάσουμε τον Θεό. Τα αγαθά της Ουράνιας Βασιλείας δεν δίνονται στους ράθυμους καί σ' αυτούς πού δεν έχουν καρπό αρετής.
Οι θλίψεις, οι στενοχώριες, οι αρρώστιες, το βάρος της σάρκας, οι ανάγκες του σώματος, οι συμφορές καί αυτός ο θάνατος αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια του Θεού. Αυτή όμως η βοήθεια θα έλθει, όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται ν' αποκτήσει τις αρετές.
Μερικά πράγματα στα είπα πολλές φορές τα ίδια. Αυτό το έκαμα για να καταλάβεις καλά και να διαπιστώσεις πόση σημασία δίνω στην άσκηση της αρετής. Γιατί αυτή δεν αποκτιέται με ωραία λόγια, αλλά με κόπο, με μόχθο και ιδρώτα. Είναι μακάριος ο άνθρωπος πού συνεχώς ανεβαίνει.
«Κύριε, στρέψε τα πρόσωπά μας σε Σένα και κάνε με βδελυγμία ν' αποστραφούμε την αμαρτία. Δός μας τη δύναμη να Σ' αγαπήσουμε αληθινά καί να φτάσουμε νικητές στο τέλος του δρόμου της ζωής αυτής.
Δυνάμωσέ μας, Κύριε, για να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα σαρκικά πάθη καί ν' αποκτήσουμε τις αρετές, τις τόσο απαραίτητες για να Σέ πλησιάσει κανείς και να ενωθεί για πάντα μαζί Σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: