1 Αυγούστου 2010

Ο Σταυρός του Χριστού καί η σημασία του στην ζωή μας

του Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, Καθηγουμένου Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους
Ο Τίμιος Σταυρός ως σύμβολο καί σημείο του Χριστού.
Ο Τίμιος Σταυρός είναι το αγιότερο Σημείο καί Σύμβολο της Πίστεως μας. Όλα τα άγια Μυστήρια τελειώνονται με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος καί την σφραγίδα του Σταυρού: το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Θ. Ευχαριστία.
Όλες οι ιερατικές ευλογίες είναι σταυρικές.
Οι Ι. Ναοί, τα Ιερά σκεύη καί άμφια αγιάζονται με τον Τίμιο Σταυρό.
Δεν νοείται λειτουργική πράξις ή σύναξις των πιστών χωρίς την σφραγίδα του Τιμίου Σταυρού...



Ο Σταυρός είναι και ο πιστότερος σύντροφος κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού, από την στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι τον θάνατό μας. Καί ο τάφος του Χριστιανού με τον Σταυρό ευλογείται.
Σταυροκοπούμεθα συχνά, φέρομε τον Σταυρό στό στήθος μας, στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητά μας, στους τόπους εργασίας μας, καί όπως ψάλλει η Εκκλησία: "Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα".
Ακόμη ο Σταυρός είναι όχι μόνο το αγιότερο καί προσφιλέστερο, αλλά καί το αναντικατάστατο χριστιανικό σύμβολο. Χωρίς αυτό δεν νοείται Εκκλησία του σταυρωθέντος Χριστού. Γι’ αυτό οι αιρετικοί είτε δεν εκδηλώνουν την οφειλομένη στον Τίμιο Σταυρό ευλάβεια, όπως οι Προτεστάντες ή Ευαγγελικοί, είτε το αρνούνται τελείως καί το υβρίζουν, όπως οι Ιεχωβίτες.
Γράφει καί στο Γεροντικό: «Ο Ιωάννης ο Βοστρηνός, άνθρωπος άγιος καί με εξουσία κατά πνευμάτων ακαθάρτων, ρώτησε δαίμονες πού κατοικούσαν μέσα σε κόρες καί πού εξ αιτίας τους ήταν κυριευμένες από μανία καί υπέφεραν φοβερά, και τους είπε: Ποιά πράγματα φοβάστε από τους Χριστιανούς; καί αυτοί απάντησαν: "Έχετε πράγματι τρία μεγάλα πράματα• εκείνο πού φοράτε στο λαιμό σας, εκείνο πού λούζεστε στην εκκλησία κι εκείνο πού τρώτε στη Λειτουργία". Αυτός ρώτησε πάλι: "Ποιο από τα τρία αυτά φοβάστε περισσότερο; " και αποκρίθηκαν: "Αν φυλάγατε καλά εκείνο πού μεταλαμβάνετε, κανένας από μας δε θα μπορούσε να βλάψει Χριστιανό". Αυτά λοιπόν πού φοβούνται περισσότερο οι δαίμονες είναι ο Σταυρός, το Βάπτισμα καί η θεία Κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: