11 Δεκεμβρίου 2010

Ο εκκλησιασμός στις χώρες της Ευρώπης

Η αναλογία των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν τακτικά σε θρησκευτικές ακολουθίες, μειώνεται σταθερά σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορές όμως μεταξύ των κρατών είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κοινωνική έρευνα, πού πραγματοποιήθηκε το 2008 καί το 2009 καί δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Economist», πάνω από το 60% των Τσέχων δηλώνουν ότι δεν εκκλησιάζονται, με εξαίρεση την παρακολούθηση γάμων ή βαπτίσεων. Ακολουθούν η Γαλλία, η Βρετανία καί το Βέλγιο με λίγο πάνω από 50% των πολιτών να μην εκκλησιάζονται.
Οι πιο τακτικά εκκλησιαζόμενοι ανάμεσα στα 28 κράτη, στα οποία έγινε η έρευνα, είναι οι πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας με αντίστοιχα ποσοστά μη εκκλησιαζόμενων 2.4% και 4.9%. (Πηγή: http://www.economist.com/).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν καί δυο από τα σχόλια των αναγνωστών του περιοδικού «Η Δράσις μας». Το πρώτο: «εάν αντιστρέψεις τη σειρά, τότε έχεις μια πολύ ακριβή ταξινόμηση της ευτυχίας καί ποιότητας ζωής. Οι Έλληνες καί οι Κύπριοι είναι στην κορυφή»! Καί το δεύτερο (ειρωνικό μεν, αλλά εμείς το παίρνομε κυριολεκτικά): «Ε, οι Έλληνες λοιπόν είναι τυχεροί, θα μπορούσαν να ζητήσουν Θεία οικονομική μεσολάβηση, αντί να καταφεύγουν στους Γερμανούς...»
Αλήθεια, γιατί δεν το κάναμε μέχρι τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: