22 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ταξιάρχης των Μοσχονησίων

του Στρατή Πόθα
Στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μοσχονήσι, ύστερα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αναστηλώσεις κ.λπ., το μόνο που έγινε είναι οι σκαλωσιές, που περιστοιχίζουν το οίκημα. Κι ενώ το έργο φαίνεται πως έχει «κολλήσει», ίσως κι από έλλειψη πιστώσεων, τελευταία άρχισαν να διαρρέουν οι φήμες πως η εκκλησία θα πουληθεί σε ιδιώτη, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται...
 Μάλιστα ο έπαρχος (καϊμακάμης) Αϊβαλιού φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι «ίσως η ιδιωτική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει γρηγορότερα και αποδοτικότερα το ιστορικό αυτό μνημείο του Μοσχονησιού»! Η εκκλησία του Ταξιάρχη ανήκει στο κράτος με αρμόδια υπηρεσία διαχείρισής τη Διεύθυνση Βακουφιών, που εδρεύει στην έδρα του Νομού στο Μπαλίκεσίρ, εκεί όπου γίνονται και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση. Λέγεται, μάλιστα, ότι η μόνη διαφωνία που υπάρχει σήμερα με τον ιδιώτη επενδυτή, είναι ο χρόνος, αφού ο ιδιώτης ζητά παραχώρηση για 40 χρόνια και η υπηρεσία τού δίνει 10. Η όλη φημολογία για το μέλλον της εκκλησίας του Ταξιάρχη έχει ανησυχήσει πολλούς στα Μοσχονήσια, οι οποίοι δεν κρύβουν τη διαφωνία τους για την ενδεχόμενη μη αρμόζουσα νέα χρήση που θα επιλέξει ο ιδιώτης. Επισημαίνεται ότι ο Ταξιάρχης ως ιστορικό κτήριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κωμόπολης, με μεγάλη επισκεψιμότητα, ακόμη και σήμερα που είναι ερειπιώνας.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1873. Μετά την Καταστροφή, για τη διετία 1927 - ‘28 χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί και τότε καλύφθηκαν ή καταστράφηκαν πολλές από τις αγιογραφίες του ναού. Το κτήριο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από το σεισμό της 6ης Οκτωβρίου του 1944, έντασης 6,9 ρίχτερ. Το 1962 - 1963 δόθηκε άδεια σε ένα γκρουπ ερευνητών οι οποίοι καταστρέψανε τα πατώματα στην προσπάθειά τους να βρουν κρυμμένους απ’ τους Έλληνες θησαυρούς! Ουσιαστικά από το 1950 και μετά το μνημείο παραμένει απροστάτευτο, τα τελευταία δε χρόνια, λόγω επικινδυνότητας, απαγορεύτηκε και η είσοδος σε αυτό.
Πηγή: Εφημερίδα "Εμπρός" ΛΕΣΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: