26 Μαρτίου 2011

Ο Σταυρός του Χριστού

Η εν Χριστώ ζωή δεν είναι ζωή ανέμελη, ανεύθυνη, ζωή ξεγνοιασιάς, χωρίς κόπο. Έχει την πραγματική ευτυχία, μεγάλες καί ουσιαστικές χαρές, ειρήνη πολλή καί βαθύτατη, που όμως επιτυγχάνονται σιγά-σιγά καί διατηρούνται καί επαυξάνονται μέσα από μία σταυρική ζωή.
Ο Σταυρός τον Χριστού ενυπάρχει καί επαναλαμβάνεται στην ζωή των Αγίων, στην ζωή των πιστών, των μαθητών του Χριστού καί σήμερα. Αυτός ομορφαίνει την ζωή μας, μας μορφώνει εν Χριστώ, μας ωριμάζει, μας ετοιμάζει για την Ανάσταση, την αιώνιο ζωή,...


Ο εκτός Εκκλησίας κόσμος φοβάται τον Σταυρό του Χριστού, τον χλευάζει, τον απεχθάνεται, τον αρνείται με κάθε τρόπο. Έτσι μένει χωρίς την ευλογία Του, χωρίς την δύναμή Του, δίχως ελπίδα στον παρόντα καί μέλλοντα αιώνα. Οι ταπεινοί αθλητές του Σωτήρος Χριστού εν υπομονή πολλή σηκώνουν τον Σταυρό στην ζωή τους, έστω καί με αδυναμίες, με ατέλειες, οι οποίες ημέρα με την ημέρα εξαλείφονται καί στην θέση τους εντυπώνονται τα σταυρικά της αγάπης "στίγματα του Ιησού" στο σώμα καί την ψυχή τους.
Είναι αυτοί πού προέρχονται "από της θλίψεως της μεγάλης" καί λευκαίνεται η στολή τους με το αίμα του Αρνιού. Είναι αυτοί που μπορούν να αγαπούν πραγματικά εν Χριστώ, να κατανοούν τον συνάνθρωπο με τις αμαρτίες καί αδυναμίες του, να τον αποδέχονται όπως είναι, ακόμη κι όταν δεν το αξίζει, όπως ο ίδιος ο Κύριος μας αγάπησε χωρίς να το αξίζουμε.
Είναι αυτοί πού με την άρση του Σταυρού του Χριστού στην ζωή τους κρατούν την Χάρι του Θεού στον αρρωστημένο κόσμο μας, καί τον συντηρούν, τον ομορφαίνουν. Δεν είναι καί σήμερα λίγοι αυτοί που αγαπούν τον Σταυρό του Χριστού στην ζωή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον προκρίνουν αντί των εύκολων κοσμικών λύσεων, φυλάττοντας "οδούς σκληράς" μόνο καί μόνο "δια τους λόγους των χειλέων του Ιησού".
Μ' αυτούς ποθούμε να συναριθμούμαστε, με την Χάρι του Θεού, καί εμείς που δυσκολευόμαστε λόγω των αδυναμιών μας να σταυρώνουμε στον Σταυρό του Χριστού τον παλαιό άνθρωπο, την υπερήφανη λογική μας, καί να λέγομε με την καθημερινή μας πράξη: " Τον Στανρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα..."
Πρόλογος του βιβλίου «Ο Σταυρός του Χριστού και η σημασία του στην ζωή μας» του Αρχιμ. Γεωργίου, Καθηγουμένου Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια: