4 Δεκεμβρίου 2011

Η δεξιά χείρα του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

Την εποχή που αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο μισόχριστος Λέων Γ΄ (717-741) και δίωκε όσους Χριστιανούς προσκυνούσαν τις Εικόνες, εσκέφθη ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και απέστειλε επιστολές από την Δαμασκό στην Βασιλεύουσα, αποδεικνύοντας ότι είναι σωστή και αναγκαία η προσκύνηση των Εικόνων και ότι όποιος τις ατιμάζει είναι αιρετικός. Όταν ο αντίθεος βασιλιάς Λέων έμαθε για τον υπέρ των Εικόνων αγώνα του Αγίου, σκέφτηκε να τον διαβάλει πονηρά στον άρχοντα των Σαρακηνών στη Δαμασκό, ο οποίος είχε πρωτοσύμβουλό του τον Άγιο Ιωάννη. Βρήκε μια επιστολή του Αγίου και ανέθεσε σε έμπειρο καλλιγράφο να μιμηθεί τον γραφικό του χαρακτήρα και να γράψει επιστολή που δήθεν απέστειλε ο Άγιος προς τον βασιλιά Λέοντα καί στην οποία ανέφερε ότι η πόλη της Δαμασκού είναι στρατιωτικά εξουθενωμένη και θα τον βοηθούσε για να την καταλάβει. Εν συνεχεία, ο βασιλιάς Λέων, προσποιούμενος τον ειρηνιστή, γράφει επιστολή προς τον Σαρακηνό άρχοντα της Δαμασκού που έγραφε ότι σέβεται την φιλία τους και θέλοντας να διαφυλάξει την ειρήνη δεν θα υποκύψει σε πιέσεις του έμπιστου φίλου του Ιωάννη που τον παρακινεί να κυριεύσει την χώρα του. Για να αποδείξει την μεθοδευμένη πλεκτάνη του ο Λέων απέστειλε μαζί και την πλαστογραφημένη δήθεν επιστολή του Ιωάννη...

Διαβάζοντας ο άρχοντας της Δαμασκού τις επιστολές, θύμωσε και κάλεσε τον Ιωάννη για να του τις δείξει. Τότε εκείνος κατάλαβε αμέσως τον δόλο του Λέοντα, προσπαθώντας ματαίως να πείσει τον άρχοντα για την ψευδή επιστολή. Διατάσει τότε ο άρχοντας και κόβουν το δεξιό χέρι του Ιωάννη, κρεμώντας το στην αγορά για να το βλέπουν όλοι. Το απόγευμα, θλιμμένος ο Άγιος Ιωάννης, απέστειλε στον άρχοντα δικούς του μεσίτες για να τον παρακαλέσουν να του δώσουν το κομμένο χέρι, ώστε να το θάψει και πράγματι επιτράπηκε να του δοθεί. Παίρνοντας ο Άγιος το χέρι, πήγε στο Ναό που βρισκόταν στο σπίτι του και έπεσε γονατιστός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, προσευχόμενος με δάκρυα και παρακαλώντας να γιατρευτεί το χέρι του που για τις άγιες Εικόνες είχε κοπεί, υποσχόμενος ότι θα συγγράψει ύμνους και αρμονίες για την Ορθόδοξη Λατρεία. Ο Άγιος τότε αποκοιμήθηκε και βλέπει την Εικόνα της Παναγίας να του λέγει ότι το χέρι του γιατρεύτηκε, να μη θλίβεται και να γράψει αυτά που υποσχέθηκε. Όταν ξύπνησε ο Άγιος Ιωάννης είδε το χέρι του θεραπευμένο και συγκολλημένο, ευχαριστώντας τον Θεό και την Παναγία, και με μεγάλη χαρά έψαλλε όλη τη νύκτα εγκώμια.
Το πρωί, οι γείτονες θαύμασαν για την ίαση του χεριού του, όμως κάποιοι πήγαν στον άρχοντα και είπαν ότι οι δήμιοι χρηματίστηκαν και δεν έκοψαν το χέρι του Ιωάννη, αλλά κάποιου άλλου. Ο άρχοντας τότε διέταξε να έρθει ο Ιωάννης για να δεί το χέρι του, βλέποντας πράγματι ότι είχε γιατρευτεί, αφού η Παναγία είχε οικονομήσει να φαίνεται το σημείο που ήταν κομμένο, πιστεύοντας έτσι τον Άγιο Ιωάννη που κήρυττε ότι ο Κύριος είχε αποκολλήσει το χέρι του με θαυμαστό τρόπο.
Κατάλαβε τότε ο βάρβαρος άρχοντας ότι αδίκως είχε τιμωρήσει τον Άγιο, και ζήτησε συγχώρηση, τοποθετώντας τον ξανά ως πρωτοσύμβουλο. Όμως, ο Άγιος τον παρεκάλεσε να τον αφήσει να πάει σε άλλον πιο ωφέλιμο τόπο και αφού τον έπεισε, μοίρασε τον πλούτο του στην Εκκλησία και στους φτωχούς και ανεχώρησε για να μονάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: